Rychlost načtení stránky je také SEO

Po pojmem SEO optimalizace se skrývá opravdu spousta práce a mnohdy se opomenou některé klíčové parametry. Jedním z nich je rychlost načítání stránek. Přitom pomalu načítané stránky zaručeně odradí nejen vyhledávače, ale i potenciální klienty.

Rychlost načítání stránek je ovlivněna mnoha faktory, nicméně v poslední době je hlavním limitujícím faktorem kvalita aplikace / redakčního systému nebo dokonce kvalita grafické šablony. Rychlost připojení k internetu už dneska není omezením ani na mobilních zařízeních a trochu kvalitní hosting také nabídne dostatečný výkon a rychlou odezvu. Proto pokud pracuji na optimalizaci běhu stránek, z technického hlediska se jedná hlavně o rychlost redakčního systému a jeho spolupráci s grafickou šablonoou.

Jak vidí vaše stránky strýček Google?

Pokud si chcete rychle ověřit, jak na tom jste s rychlostí připojení, můžete využít veřejně dostupnou aplikaci z dílny Google, Page Speed Insights. Stačí zadat adresu stránky, kterou chcete prověřit, a za chvíli dostanete nejen hodnocení, ale hlavně i užitečné tipy, jak nalezené chyby odstranit. Je vhodné prověřit všechny typové stránky prezentace, protože výsledek pro hlavní stranu se vůbec nemusí shodovat se stránkou kategorie nebo produktového detailu.

Google PageSpeed Insights{.dropshadow .img-responsive}

Hodnocení je rozděleno do třech částí:

  • Mobilní zařízení - rychlost
    • Toto číslo vyjadřuje jak rychle se stránka načte na mobilním zařízení, hlavní důraz se klade na optmalizaci načítání a velikost potřebných zdrojů. Dobře udělaná stránka získá většinou nad 80%, ale dostat se na 90% nebo atakovat 100% je prakticky nemožné, zvlášť pro rozsáhlejší prezentace
  • Mobilní zařízení - uživatelský dojem
    • Narozdíl od předchozího bodu, zde se hodnotí pouze výsledná kvalita zobrazení na mobilním zařízení. V podstatě jde o velikost textu, prvků apod. Většina webů s responzivním návrhem okamžitě přesáhne 90% a při troše snahy není problém docílit maximálního počtu bodů.
  • Počítač - celkové hodnocení
    • Stejně jako u prvního bodu, jedná se hlavně o optimalizaci rychlosti načítání stránek. Metrika je mírně benevolentnější a tak většinou toto číslo je o pár bodů vyšší než u mobilních zařízení.

Přestože hodnocení a kritéria jsou poměrně tvrdá, nebývá větší problém přesáhnout hodnocení 80%. Pokud máte výrazně méně, je určitě vhodné se zamyslet a investovat do úprav.

Pagespeed insights v hezkém balení

Google v poslední době hodně investuje do edukace ve vztahu ke svým produktům a aplikacím. Asi i proto výstupy z výše zmíněné aplikace zprístupnil v novém, daleko hezčím, kabátku. Na adrese Thing with Google - Test my site se dozvíte stejné informace, ale určitě se budou víc líbit.

Think with Google - Test my site{.dropshadow .img-responsive}

Měření rychlosti stránek a serveru

Velice pěkné a jednoduché statistiky kvality stránek a serveru poskytuje mnoho dalších služeb. Osobně jsem si oblíbil Pingdom Website Speed Test. Vložíte adresu pro testování, vyberete server (doporučuji nějaký v Evropě, tedy např. Švédsko) a za chvíli máte výsledek. Rychle získáte přehled nejen o nastavení serveru, ale také počtu konexí nebo velikosti stránky. Stačí zkontrolovat pár klíčových stránek (úvodní stránka, kategorie, detail produktu) a hned máte představu. Takto můžete rychle zjistit, kde začít s optimalizací.

Webspeed - měření rychlosti webu{.dropshadow .img-responsive}

Každopádně, pokud váš web má rezervy ve výkonu, je skoro jisté, že s většinou hlavních problémů nebudete schopni pohnout. Je dobré své závěry předat dodavateli webu a společně pracovat na zlepšení.

Doporučené odkazy

Page Speed Insights